• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

UZROK I POSLEDICA U REŽIJI ČIKA DANILA I TETA NELE

Naširoko i nadaleko, Danilo Medić, smenjeni predsednik JOB-a, voli da se hvali i šepuri, najčešće tuđim perjem. Između ostalog, dnevni boravak dece u sinagogi „Sukat Šalom“ pod imenom „GAN BALAGAN“, predstavlja kao svoje čedo, izuzetno važan za vezu dece sa judaizmom i zajednicom od malih nogu.


U početku, u tom dnevnom boravku dece su radile članice JOB koje su u judaizam upućene, većinom jevrejskoj deci su pomalo pričale o Avramu i Isaku, Jakovu i košer ishrani, spuštali su se zajedno u trpezariju u sinagogi na obroke, trčale po dvorištu sa njima i vodile ih na Klemegdan i u šetnje. Lepo je to delovalo, u početku.


Posle nekoliko meseci, jedna po jedna, iz različitih razloga, te devojke su otišle sa svojih radnih mesta (jedna na porodiljsko bolovanje, druga je našla drugi posao). Pošto je bilo neophodno da se povede računa o dnevnom boravku dece i pronađu novi vaspitači, krajem 2018. godine, valjda iz razloga apsolutne povezanosti i zajedničkog delovanja od oktobra 2017. godine, kada je izabrana sada već smenjena Medićeva uprava, Danilo Medić je za glavnu osobu u dnevnom boravku dece postavio svoju desnu ruku, Nelu Papić. Pored funkcije potpredsednice JOB, direktora firme u vlasništvu JOB, u nekom trenutku i predsednice finansijske komisije u JOB, g-đa Papić je postala i lice odgovorno za brigu o deci.


I tako je teta Nela održala intervjue sa licima koja su se za taj posao prijavila i izabrala dve dame, za koje je utvrdila i javno tvrdila da imaju izuzetne biografije i da su joj bile baš po ukusu.


Bez potcenjivanja ikoga i ne ispitujući njegovu podobnost da dnevni boravak dece vodi ili sa decom radi, ono što danas možete da vidite u prostorijama gde se igraju deca, na prvom spratu u sinagogi „Sukat Šalom“ jeste:


Slika Svetog Save.


Niti jedan drugi lik, mudrac, učenjak, primer. Niti Rambam, niti Ramban, ni Raši. Što bi dolikovalo. Nego Sveti Sava. Sa sve oreolom i krstovima na ramenima, prikazan kao hrišćanski svetac.


Svakako vrlo važna ličnost za srpsku istoriju, školska slava, zaslužan da njegova slika stoji na zidu svakog državnog vrtića ili dnevnog boravka dece pri nekoj crkvi. Problem je što je to trenutno jedino lice na zidu dnevnog boravka dece u sinagogi u Beogradu.


Kada se malo pogleda ispod površine, stvari postaju jasne. Niti su vaspitačice članovi zajednice, niti su deca koja u dnevni boravak dece dolaze potomci naših članova. Dakle, imamo sinagogu u kojoj se decom bave lica koja nisu jevreji, takođe deca nisu jevrejska. Posledica svega toga je jasna, judaizam u sinagogi, u dnevnom boravku dece, poslednjih meseci, se ni ne spominje. Pokušavamo da zamislimo dnevni boravak dece u džamiji ili u nekoj crkvi u Srbiji gde umesto karakterističnih slika, citata ili ikona, stoji 10 Božijih zapovesti na hebrejskom jeziku, slika Rabi Akive ili Josefa Kara. Teško da je to verovatno.


Sa druge strane, budimo svesni da je smenjeni predsednik Medić bio budista, venčao se u pravoslavnoj crkvi, pa i razveo, dok g-đa Papić ponavlja ponosno gde god stigne da je sekularna. Čika Danilo i teta Nela, ne moraju svi da budu religiozni i da žive ultraortodoksnim životom, ali čini se da ste zaboravili da ste bili predsednik i potpredsednica jevrejske verske zajednice u Beogradu, a tako se i danas na silu, protiv volje članova, predstavljate. Vi i vaša smenjena uprava jeste uzrok da jevrejske dece u našem dnevnom boravku u sinagogi nema, dok, sa žaljenjem obaveštavamo članstvo, deca koja poslednjih meseci dolaze u sinagogu, sa vaspitačicama u sinagogi uče „Oče naš“. Danilo Medić se dnevnim boravkom dece u sinagogi ponosio kao bitnim za buduće jevrejske naraštaje. Danilo i Nela, ovo je na žalost vaša slika i prilika, vi i vaš sistem odsustva ikakvih vrednosti ste uzrok, a ove slike su posledica.


Trudićemo se da na zidu u dnevnom boravku dece u sinagogi od sada ipak preovladavaju Rambam, Raši, Josef Karo i drugi, odgovarajući likovi i teme.

216 views