• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Treća nedelja protesta

Jevrejska zajednica Srbije je 05. avgusta 2019. godine ušla u treću nedelju protesta ispred Ministarstva pravde, i samim tim se približavala jednom od najcrnjih datuma za jevrejski narod: Deveti Av. Tog dana su Vavilonci razorili Prvi hram (586. god p.n.e.), Rimljani Drugi hram (70. godine) i ugušili ustanak Bar Kohbe (135. godine), a kralj Ferdinand i kraljica Izabela izgnali su Jevreje iz Španije (1492. godine).


Nedelju dana pre Devetog Ava (Tisha B’Av – 10. avgust 2019. godine), a to je upravo i treća nedelja protesta ispred Ministarstva, vernici se ne šišaju, ne jedu meso i ne slušaju muziku. U Sinagogi se čita Plač Jeremijin, i vrše se pomeni na grobljima. Tih dana se čini da je Bog udaljeniji od nas. Zato se i čitao 130. psalam koji počinje rečima Iz dubine vičem Tebi, Gospode. Iz Ministarstva se još niko do sada nije oglasio, niti odgovorio na pismo koje je Rabin uputio pre skoro mesec dana.


Jevreji ispred Ministarstva pravde

Međutim, iako se iz Ministarstva prave da nas ne čuju, ima i onih koji čuju naš glas: vesti o našim protestima su otišle preko Atlantika! Agencijske novine Jewish Telegraphic Agency (JTA) je objavila vest pod nazivom ''Belgrade Jews protest Serbian government’s alleged role in communal power struggle'', a vest su takođe preneli i Cleveland Jewish news i Vos Iz Neias? internet novine. S obzirom da ne razumeju svi engleski, članak smo preveli na srpski jezik, i možete ga pročitati na sledećem linku. Takođe, tokom prethodne nedelje, na kanalu N1 smo imali prilike da gledamo reprizu emisije 360 stepeni. Zbog velike gledanosti, emisija je puštana u pet termina. Na sledećem linku možete pročitati više o tome.


Gospođo ministarka, još jednom Vam poručujemo da će se protesti ispred Ministarstva pravde nastaviti. Mi od Vas zaista ne tražimo mnogo – samo da postupite po zakonu!