• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Prva nedelja protesta

Updated: Aug 6, 2019

Jevrejska zajednica Srbije se od utorka 23. jula 2019. godine svakog radnog dana okuplja ispred Ministarstva pravde. Mnogi mediji su pisali o našim protestima, kao što su Danas, Glas Amerike, Kurir, Politika, Radio Slobodna Evropa itd. FoNet je objavio i intervju u emisiji ‘Bez rukavica’ sa naslovom ‘Ministarstvo u sukobu sa zakonom’. Govorili su predsednik JOB Aleksandar Jinker, Rabin Isak Asiel kao i bivši predsednik JOB Aleksandar Ajzinberg.


N1 je objavio članak pod naslovom ‘Frakcija Jevrejske opštine Beograd protestovala ispred Ministarstva pravde’. Postavlja se pitanje, da li patrijarh, muftija ili rabin mogu da predvode frakcije unutar svojih zajednica? Ovde se ne radi o frakciji, niti o dve grupe koje se nadmeću za vođstvo u Jevrejskoj opštini kako se često može pročitati u novinama. U martu ove godine smo sa više od 340 glasova izabrali Jinkera za novog predsednika, dok je Medić dobio svega pet glasova!Svakog radnog dana od 11:00 časova Rabin započinje proteste čitanjem 130. psalma koji se čita u teškim prilikama:


''Iz dubine vičem k Tebi, Gospode! Gospode! Čuj glas moj. Neka paze uši Tvoje na glas moljenja mog. Ako ćeš na bezakonje gledati, Gospode, Gospode, ko će ostati? Ali je u Tebe praštanje, da bi Te se bojali. Čekam Gospoda; čeka duša moja; uzdam se u reč Njegovu. Duša moja čeka Gospoda većma nego straže jutarnje, koje straže jutrom. Neka čeka Izrailj Gospoda; jer je u Gospoda milost, i velik je u Njega otkup. I On će otkupiti Izrailja od svih bezakonja Njegovih.''


Gospođo ministarka, ovim Vam poručujemo da će se protesti ispred Ministarstva pravde nastaviti. Mi ćemo nastaviti da se borimo svim legalnim i legitimnim sredstvima na lokalnom i međunarodnom planu do ponovnog uspostavljanja naše autonomije. Mi od Vas zaista ne tražimo mnogo – samo da postupite po zakonu!

556 views