• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Nauči da ćutiš, kako bi znao da govoriš


Nakon teksta o gospodinu Fogelu dobili smo dosta komentara čitalaca i vaših pisama, tako da ćemo se i danas baviti dotičnim, njegovom ličnošću i delom.


Kao ozbiljni ljudi, mi se bavimo isključivo činjenicama i istinom, te smo uradili analizu kako je Fogel govorio u emisiji ''Pravi ugao'' na Radio Televiziji Vojvodine (RTV). Hajde da se podsetimo.Pravi ugao: Nenad Fogel - 27.02.2019

Gost: Nenad Fogel, predsednik Jevrejske Opštine Zemun

Autorka i voditeljka: Ljubica Gojgić


http://media.rtv.rs/sr_ci/pravi-ugao/44806


Obratite pažnju na rečnik i ''kulturu govora''.Najintersantnije je kako sam sebe opovrgava u samo 38 minuta emisije, podsvest je čudo. Predstavljamo vam neke od najinteresantnijih bisera koje je tokom emisije izgovorio.


Fogel je i ovog puta bio autentičan u konstantnom sramnom vređanju našeg poštovanog rabina Isaka Asiela, samim tim i nas članova zajednice. Opsesivna mržnja usmerena prema Savezu jevrejskih opština je takođe došla do izražaja. Pogledajte video pa sami procenite šta sve žulja Fogela i zašto, nije teško doći do zaključka.


Autorka emisije je na samom početku podcrtala da je i njoj pomalo neprijatno da učestvuje u polemici u kojoj se korsite reči kao: ''Desant na jevrejsku zajednicu, grabež za parama“ - to je formulacija koju vi koristite gospodine Fogel''.


Pojašnjavanjem funkcije rabina Asiela iz svog ugla Fogel se bavi već na samom početku emisije. Šta je njegova funkcija kao rabina, a šta nije i da : ''On nije glavni rabin Srbije''.


Na ovakve komentare je i novinarka osetila potrebu da reguje akcentujući ''da je ovo prvi sukob unutar jevrejske zajednice i prvi put da neko iz jevrejske zajednice pokušava da omalovaži ugled i uticaj osobe koja se zove glavni ili jedini rabin jevrejske zajednice''.


Nakon toga je počela serija bisera i opovrgavanja sopstvenih izjava uz nov komentar o rabinu ''On je službenik'' po rečima Fogela.


Na salvu gluposti novinarka ga je žustro podsetila šta rabin predstavlja za zajednicu što je Fogelu očito strano i on to ne razume.


Fogel je drsko izjavio da: ''Zajednica trpi pritisak od rabina koji se svrstao na jednu stranu''.


Autorka je citirala našeg rabina koji je rekao: ''Da se čovek ne može ne svrstati ako je na jednoj strani zloupotreba a da na drugoj nije, tj. da ne može čovek da se ne svrstava''.


Fogel je dao interesantnan osvrt na događaj od pre 12 godina sa Jevrejskog groblja u Zemunu i prebrojavanje krvnih zrnaca uz svoje slobodno tumačenje verskih dužnosti i obaveza rabina uz seriju primedbi na jevrejski verski zakon Halakha. (Očito nepoznavanje jevrejskog verskog zakona da se kaddish ne može izvesti bez minyan-a). Nakon čega Fogel zabranjuje rabinu da dolazi na komemoracije.


Za pametnog je već tu bilo dosta, žalosno je što seda glava sebi dozvoljava takve ispade u javnosti i sramotu.


Šta stvarno zanima Fogela - restitucija i zakon o povraćaju imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika.


Novinarka je pitala Fogela da li je moguće da je podela u zajednici nastala zbog povraćaja imovine i sredstava koja su dodeljena opštinama. Fogel je odmah pokrenuo lavinu napada na rabina Isaka i Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije.


Konstantovano je da postoji jedan utisak koji su stekli posmatrači:


Problem je nastao kada je počeo da stiže novac, kada su počele da se vraćaju nekretnine. Tek tada su se Beograd i Zemun setili da čine 70% članstava u Savezu jevrejskih opština.


Postavljena su pitanja:


Da li sada hoćete da vladate Savezom jevrejskih opština na osnovu novca koji sada imate? Da li je to suština?


Da li vama u tome pomaže i neko ko nije sa strane? Da li se gospodin Medić, na čiju ste stranu vi stali, poziva na prijatelje u vladi Srbije? Na prijatelje u vrhu Beogradske vlasti?


Odgovori Fogela su više nego interesantni, umetnost zamene teza u kombinaciji sa ogromnim egom su došli do izražaja. Interesanta teza je da nije Fogel prišao Mediću već je Medić prišao Fogelu.


Biser bez presedana je skandalozna izjava u kojoj pojašnjava zašto su mu se pridružili Medić i njegovo Veće, tj. kada su shvatili da: ''Savez ne radi ono što mora da se radi, to je da se servisiraju preživeli Holokausta''.


Pitamo se, da li gospodin Fogel shvata da su preživeli Holokausta ljudi, a ne automobili kojima treba servisiranje?


Ovoliki nedostatak empatije je zabrinjavajući i prava je slika profila čoveka koji manipuliše preživelima i vređa inteligenciju svih nas.


Još gore su izjave koje je dao u odnosu na Staro sajmište i Topovske šupe i osvrt na izgradnju tržnog centra na mestu stradanja.


Postavljena su pitanja:


Da li je vama kao sinu žrtve Holokausta, kao nekome ko se seća i čija je dužnost da brani sećanje od zaborava vama ovo rešenje u redu?


Danilo Medić je potpisao saglasnost od 25.01. u ime Saveza, u kojoj se kaže da se slažu da jedan od objekata bude inkorporiran u budući tržni centar.


Umesto odgovora, dobili smo još jedan bezočni napad na rabina od strane Fogela:


''Kakva je uopšte uloga rabina? Ja sam vam rekao on je zaposleni, on u zajednici ne može da se bavim ovim.''


''Mnogi u zajednici misle da je Rabin neki vrhovni poglavar. Ne, u našoj zajednici je predsednik…”


Iz nemušte izjave sledi samo jedan zaključak - čist govor mržnje usmeren ka rabinu.


Fogel da može, on bi najradje diskvalifikovao rabina i poslao ga na klupu kao rezervnog igrača!


Saosećamo sa članovima opštine Zemun, čudimo se što ga još uvek trpe nakon godina štetnog delovanja.


Na osnovu pisama zaključujemo da je čitaocima dozlogrdio i više ne žele očima da ga vide osim njegovih leđa. Sada je momenat da se od ovakvih činilaca kompletna jevrejska zajednica Srbije ogradi, ovakvi nam svojim lažima samo nanose štetu i urušavaju ugled u javnosti.


Dosta smo ćutali, vreme je da adekvatno odgovorimo!


104 views