• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Napad na malu jevrejsku zajednicu u Beogradu

U maloj staroj ulici Kralja Petra, zgrada jevrejske opštine je mnogima spomenik jevrejske otpornosti i opstanka. Zgrada, kao i mala jevrejska zajednica koja živi u gradu, oduvek su uspeli da ne izazivaju previše pažnje. Ipak, poslednjih meseci uspeli su da urade upravo suprotno - da budu u centru medijskih izveštaja, kao i da privuku pažnju cele zemlje.

Ipak, situacija ostaje nejasna za mnoge manje informisane članove zajednice, kao i za širu javnost. Činjenica da članovi zajednice i vođe razmenjuju optužbe i uvrede u javnosti nije samo nova već je i nezamisliva za mnoge u ovoj maloj i tihoj zajednici.


Poslednjih dana sam se obratio različitim stranama u zajednici kako bih bolje razumeo situaciju i pokušao da shvatim kako je sve počelo. Svi tragovi na koje sam do sada naišao ukazali su na jednog te istog pojedinca - Danila Medića.


Ko je Danilo Medić?


Danilo Medić, 48, čija je baka po ocu bila Jevrejka, postao je član jevrejske zajednice Beograda još 2006. godine. Od tada je bio potpuno odsutan i neuključen u dešavanja u zajednici, a onda se ponovo pojavio niotkuda u 2015. godini.

U oktobru 2017. godine Medić je bio jedan od dva kandidata za predsednika zajednice. Pobedio je na izborima koje je teško mogao izgubiti s obzirom da je drugi kandidat diskvalifikovan iz izbornog procesa.


Pravda za neke, a prilika za druge


Na pitanje da objasni zašto misli da je Medić problem, jedan član zajednice koji je želio ostati anoniman je rekao:


,,Nismo to predvideli. On je došao u zajednicu 2015. godine kada su počeli pregov

ori o nacionalnom zakonu o restituciji. Đavo koji vreba u mraku, Danilo Medić se vratio u zajednicu sa isključivim interesom da iskoristi potencijalni novac i imovinu koja će biti vraćena zajednici kroz restituciju.’’


U februaru 2016. godine, Srbija je donela zakon o restituciji koji može da posluži kao za primer drugim zemljama, a koji je jevrejskoj zajednici između ostalog dao pravo da povrati imovinu žrtava Holokausta bez živih naslednika, pored značajnih finansijskih odšteta. Članovi zajednice smatraju da je ovaj zakon, iako predstavlja ispunjenje istorijske pravde za neke, takođe predstavlja šansu za oportuniste u srcu. Tako mnogi povezuju povratak Medića u zajednicu sa restitucijom, verujući da se vratio s namerom da stekne finansijsku dobit.


Zaveštanje skandala, nasilja i korupcije


Od kada je postao predsednik u oktobru 2017. godine, Medić je počeo da izaziva kontroverze. U potezu koji je očigledno prekršio pravne akte zajednice, on je smenio po statutu izabran nadzorni odbor, jer su postavljali legitimna, nezgodna pitanja i zamenio ih sebi lojalnim ljudima koji su osigurali da njegova era biti era tame bez nadzora, odgovornosti ili transparentnosti.


Zakon o restituciji zahteva da zajednica dostavi izveštaje nadležnim državnim agencijama o tome kako se troše sredstva, ali gospodin Medić je sistematski odbijao da ispoštuje ove zahteve, te uopšte nije dostavljao izveštaje.


Predstavio je i nacrt predloga novog Statuta koji će mu omogućiti da bude predsednik dok javno učestvuje u nacionalnoj politici i čak je predložio da će stvoriti svoju vlastitu političku stranku. Da bi očuvao svoju vlast, čak je omogućio članstvo u jevrejskoj zajednici pojedincima koji su sumnjivi ili nemaju jevrejsko poreklo. Sve to je protiv Statuta.

Štaviše, Medić se nije uopšte suzdržavao od skandala. Ne samo da je otvorio privatnu firmu koja upravlja imovinom koja je vraćena zajednici, već je nastavio da upravlja ovim objektima na apsolutno nerazumljiv način. Jedan od skandala koje je uspeo da uradi bio je njegov pokušaj da iseli porodicu šest ugroženih Roma iz stana od 26 kvadratnih metara, bez obzira na njihovu socijalnu situaciju i uprkos protivljenju rabina i članova zajednice.

Još jedan njegov skandal sadržan je u pisanju pisma saglasnosti za rušenje jednog od dva nacistička koncentraciona logora u gradu (Topovske Šupe), tako da određeni tajkun može da izgradi Šoping mol na njegovom mestu. Ne samo da je ovaj potez izazvao ljutnju članova zajednice, već je to bio i potez za koji Medić nije imao apsolutno nikakvo zakonsko pravo niti ovlašćenje. Kada su se ovim pitanjem suočili rabin i Savez jevrejskih opština Srbije, Medić je pokušao da stvori paralelan Savez, kako bi osigurao rušenje koncentracionog logora. On je takođe započeo zlobnu i sistemsku kampanju klevete u zajednici kao I u medijima protiv rabina i predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. Neki čak veruju da on stoji iza pucanja iz vazdušne puške koja je ispaljena na rabina zajednice Isaka Asiela u leto 2018. godine.

Pojavilo se nekoliko dokumenata i slika koje ukazuju na Medićeve navodne veze sa nekoliko sumnjivih ličnosti iz gradskih struktura. Takođe, neki dokumenti navodno sugerišu da su neki od ovih pojedinaca primili neopravdane isplate od blagajnika zajednice.


Glas razuma - Glas Razuma


Grupa zabrinutih starijih članova zajednice okupila se i napravila web stranicu, kao i forum koji su nazvali ,,Glas razuma’’, kako bi razotkrili i suočili se s radnjama Medićeve administracije/mašinerije. Na svom youtube kanalu nastavili su da snimaju seriju razotkrivajućih videa, od kojih svi imaju engleski titl. Od kada su počeli sa radom, primili su na stotine poziva i izraza podrške od članova zajednice. U oktobru 2018. godine, oni su pokrenuli inicijativu za zakazivanje vanredne skupštine sa ciljem da se Medićeva administracija proglasi odgovornom za previranja koja su izazvali u zajednici.

Nakon ove inicijative, 77 članova (više od potrebnog kvoruma od 50) zajednice je potpisalo zahtev za vanrednu skupštinu i dostavilo ga Veću JOB. Veće JOB je međutim odbilo da razmotri njihov zahtev i nije postupalo tim povodom.


Bitka za vanrednu skupštinu


Prema pravnim aktima JOB, ako Veće JOB ne odgovori na ovakav zahtev u roku od 30 dana, ti članovi imaju pravo da sami organizuju skupštinu. Dan pre isteka ovog 30-dnevnog roka, druga grupa od 75 članova poslala je još jedan zahtev, sa jasnim manevrom Medića i njegovog tima, kako bi izbegli odgovornost. Veće je zatim dalo izjavu u kojoj su pozvali na vanrednu ,,izbornu’’ skupštinu koja će se održati 3. marta 2019. godine na osnovu oba zahteva, ali su potpuno ignorisali dnevni red Skupštine koji je predložila prva grupa.

Prva grupa je potom započela sa organizacijom vanredne skupštine 2. decembra 2018. godine. Bilo im je zabranjeno da koriste zgradu JOB gde se inače uvek održava skupština, pa su otišli i iznajmili salu na Hemijskom fakultetu u Beogradu.


Medić je potom poslao pismo ovom fakultetu tvrdeći da je ova skupština sastanak opozicione političke grupe, što je potaknulo fakultet da otkaže ugovor o zakupu. Dok su članovi pokušavali da zakupe neki drugi objekat, Medić i njegova rulja su ih pratili i sabotirali njihove napore. To ih je nateralo da organizuju održavanje skupštine na nenajavljenom mestu, prvo okupivši ljude u centru grada, a zatim vozeći ih privatnim autobusom do hotela u gradu gde je na kraju i održana skupština.Članovi Jevrejske opštine Beograd glasaju na Vanrednoj skupštini održanoj 02.12.2018. godine

Konačno, skupština je održana sa prisutna 233 člana sa pravom glasa (daleko iznad potrebnog kvoruma od 50 članova). Svi ovi članovi glasali su za smenu Medićeve uprave, kao i za imenovanje privremene uprave od 5 članova sa zadatkom da da ocenu i normalizuje stanje u JOB i za organizaciju - u roku od nekoliko meseci - izborne skupštine na kojoj će biti izabran novi predsednik, veće i nadzorni odbor.


Medić odbija da prihvati stvarnost


Medić i njegova uprava odbili su da priznaju rezultate glasanja na skupštini, tvrdeći da je sve to nezakonito i da nisu održani u skladu sa Statutom JOB. Ova tvrdnja je opovrgnuta činjenicom da je svaki korak koji je doveo do okupljanja sproveden u skladu sa najstrožim tumačenjem Statuta. Glasanje je takođe održano u skladu sa svim pravilima, a i svi članovi su identifikovani pre nego što im je dozvoljeno da učestvuju u glasanju.


Vlada čuva moja leđa


Po kazivanju mnogih članova zajednice, Medić se često hvali da ga podržavaju srpska vlada i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).


Očigledno da je to istina. Savez jevrejskih opština Srbije, kao što je i ranije bila praksa, je podneo zahtev Ministarstvu pravde za registraciju Dubravka Vaića, predsednika novoizabrane privremene uprave, kao predsednika Jevrejske opštine Beograd u Registru crkava i Verskih zajednica. Ministarstvo pravde nastavlja da odlaže odlučivanje po ovom zahtevu, navodeći kao razlog nedostatak dokumenata, što je apsurdna tvrdnja s obzirom da je kompletna dokumentacija bila priložena uz zahtev u vreme kada je zahtev podnet. Prema rečima predsednika Saveza, gospodina Roberta Sabadoša, Ministarstvo nastavlja da zaustavlja i usporava proceduru i produžava proces slanjem pisama napred-nazad, tražeći dodatna objašnjenja. Ovo je posebno neobjašnjivo s obzirom na to da, prema srpskom zakonu, nije posao ministarstva da odobri zahtev, već samo da izvrši upis po urednom zahtevu.


Prema Ustavu Republike Srbije, manjinske verske i etničke zajednice su autonomne i država nema pravo da se meša u njihove poslove/odnose. Takođe, prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, Ministarstvo mora da obradi zahtev i o njemu odluči u roku od 60 dana od prijema zahteva. Isti zakon takođe navodi da, ako ministarstvo ne odluči o zahtevu u ovom roku, zahtev se smatra prihvaćenim. Prema tome, ovo ponašanje Ministarstva je flagrantno kršenje Ustava i zakona zemlje u pokušaju da se kupi neko vreme da Medić i njegova rulja pokušaju da se izvuku iz trenutne situacije.


Gospodin Sabadoš je dodao da je lično uručio pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je objasnio situaciju i zamolio predsednika da se pobrine da Ministarstvo pravde obavi svoju dužnost, ali bez uspeha.


Preuzimanje opštine sa punim pravom i nasilje


U četvrtak 28. februara, izabrana privremena uprava je mirno preuzela zgradu zajednice u ranim jutarnjim satima. Taj potez je usledio nakon isteka roka od 60 dana, pa je registracija novog predsednika smatrana zakonski odobrenom. Medić i njegova rulja su bili iznenađeni, pa je i nasilje izbilo.


U četvrtak ujutru, Medić i Avram Izrael, takođe poznat kao ,,Deviza-Deviza’’ zbog navodne razmene valuta na crno tokom 90-ih, kao i ,,Pažnja-Pažnja’’ zbog načina na koji je počinjao sa radijskim emitovanjem tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. Godine, je fizički napao člana opštine i zaposlenog u zajednici kada je došao na posao. Sigurnosne kamere na ulazu u zgradu zajednice su uhvatile sraman napad.


Medić i Izrael su potom otišli, nakon što su postavili privatno obezbeđenje kako bi čuvalo vrata, zabranivši svakome da uđe, ali i blokirajući privremenu upravu unutar zgrade. Ovi isti pojedinci su me pokušali prisilno zaustaviti da uđem u zajednicu kada sam stigao da se raspitam o preuzimanju, pokušaj koji su takođe uhvatile sigurnosne kamere.


Kasnije su te ljude (iz obezbeđenja) preselili iz zgrade zajednice u Sinagogu koju su potpuno stavili pod opsadu, dopuštajući samo nekolicini ljudi da uđu i izađu.


Sinagoga Sukat Šalom u Beogradu. Fotografisano 07.03.2019. godine. Medićevi saradnici se mogu videti na ulazu, držeći Sinagogu u potpunosti pod opsadom.

Paralele iz nacističke ere i žute trake


,,Mi smo napadnuti, pripadnici ove zajednice nisu bili nasilno uskraćeni za ulazak u ovu zgradu još od 1941. godine... Ovaj put jedina razlika je da je to Medićeva rulja, a ne nacisti... Sve je to veliki rat u zajednici, ovaj đavolski krug ide sve do Vesića i Andreja Vučića... Žele da uzmu novac naših mrtvih, niti će ostaviti njih da počivaju u miru, niti nas da živimo u miru’’, kaže M.A, član zajednice, koji je prokomentarisao situaciju vezanu za g. Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, i g. Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Međutim, optužbe protiv g. Gorana i g. Andreja nisu dokazane.


Ljuti članovi zajednice obećali su da će, ako se nasilje nastavi i ako vlada nastavi podržavati Medićevu rulju, protestovati na ulicama noseći žute trake.


Brane Popović, 72, je penzionisani tehnolog koji je služio zajednici u više navrata skoro 50 godina, a bio je i predsednik 6 godina od 1992. do 1998. godine. Sada je jedan od izabranih članova Privremene uprave. Pitao sam ga šta on misli žutim trakama i rekao je:


,,Ova situacija se ni na koji način ne može porediti sa nacističkim zločinima. To je malo preterivanje od članova zajednice koji su pod pritiskom nepravednosti i osećaju se ugroženim. Ja lično ne bih nosio žutu traku da protestujem na ulici i nadam se da do toga neće ni doći. Kao što je naš rabin rekao vladi, ako nastave da vrše pritisak na zajednicu, bes bi mogao da izbije kao vulkan i tada nećemo moći da kontrolišemo situaciju. Ako članovi odluče da nose žute trake, nećemo biti u mogućnosti da kontrolišemo situaciju.’’


Na pitanje da li ima nešto da poruči vladi, Brane je dodao:


,,Oni moraju biti objektivni i dovršiti registraciju novog predsednika. Medić je noćna mora koja je zadesila našu zajednicu, brine samo o svom ličnom interesu, prekršio je naše zakonske akte, gazi preko naših mrtvih dajući zeleno svetlo za rušenje koncentracionog logora, mobinguje, preti i vrši nasilje nad članovima zajednice. Vlada ne može priuštiti sebi da podrži takvog čoveka, i trebaju to odmah prestati da rade.’’


Miloje Todorović, član grupe ,,Glas Razuma’’, komentarisao je žute trake:


Oni nas žele označiti kao političku grupu. Žele da nas predstave kao opoziciju i kažu ,,ovo su samo politički aktivisti’’. Međutim, svi znaju da to nismo, nikada se nismo bavili politikom i ovo nije politika. Ovo je verska zajednica koja zahteva poštovanje njenog ustavnog prava na autonomiju i da se njeno novo izabrano vodstvo registruje kao što je zahtevano.’’


Vladino apsurdno ponašanje otišlo je još dalje, kada se zahtev g. Sabadoša za sastanak sa ministarkom pravde stalno odugovlačio, zato što je sekretar kome je potrebno zakazati takav sastanak na bolovanju!


Isti stari antisemitizam


Komentari na društvenim mrežama, kao i u izveštajima medija, ukazuju na to da se Jevreji međusobno svađaju zbog novca. Ovo je prokomentarisao Brane Popović:

„To me ne čudi, to je ista stara antisemitska priča o Jevrejima i novcu. Ja sam čovek koji je život posvetio ovoj zajednici i sve što želim da vidim je da zlo i korupcija nestanu iz naše zajednice. Svako ko kaže drugačije, laže.’’


Velika podrška


Novoizabrana privremena uprava dobila je ogromnu podršku od drugih jevrejskih zajednica u Srbiji. Zajednice Sombora, Niša, Novog Sada, Subotice i nekih članova zajednice u Kikindi poslali su pisma podrške.


U pismu upućenom ministarki pravde Srbije 17. februara, Svetski jevrejski kongres zahtevao je da vlada ispuni svoje zakonske obaveze i osigura da se g. Dubravko Vaić upiše bez odlaganja. Ministarka nije odgovorila na ovo pismo.


Ambasada države Izrael: NEDOVOLJNO


Ambasada Države Izrael nije uspela da interveniše tokom ovih meseci previranja.

,,Svi znamo koliko je izraelskih biznismena ovde. U stvari, neki od njih su najgora vrsta izraelskih biznismena, prevaranti. Medić i njegove veze daju im garancije’’, kaže D.P. član zajednice.


Izraelska ambasadorka Alona Fisher Kamm poslala je pismo podrške zajednici pozivajući na jedinstvo i dijalog. Međutim, prema rečima Sabadoša, te reči nisu dovoljne:

,,Uloga izraelske ambasade ovde je, naravno, da štiti interese Izraela i odnosa između dve zemlje. Međutim, mi takođe smatramo da je uloga ambasade da osigura sigurnost i dobrobit lokalne jevrejske zajednice. Proaktivan, pravilan pristup bio bi da se njena ekselencija angažuje sa srpskom vladom kako bi oni mogli da obrade zahtev za registraciju. Međutim, ona je odlučila da pošalje pismo koje je jedva deklaracija.’’


Pravne bitke


Od preuzimanja zgrade, pronađeni su brojni ugovori i dokumenti koji ukazuju na veoma sumnjive dogovore od strane Medićeve rulje. Privremena uprava je odredila pravni tim koji će pregledati sva ova dokumenta i predstaviti svoje preporuke o tome da li postoji nešto što je vredno izlaska na sud.


S druge strane, član zajednice koga su fizički napali Medić i njegova marioneta Avram Izrael, podneo je krivični postupak protiv njih dvojice.


Nema svetla na kraju tunela


Pošto je Medić pokušao da sazove ,,vanrednu izbornu skupštinu’’ 17. marta (prvobitno zakazanu za 3. mart, ali kasnije odloženu) i vlada izgleda da mu jasno daje slobodnu propusnicu, na kraju tunela još se ne može videti nikakvo svetlo. Vanredna izborna skupština je nešto što apsolutno ne postoji u Statutu zajednice. Prema tome, Privremena uprava je poslala saopštenje u kojem poziva članove zajednice da se uzdrže od prisustvovanja ili učestvovanja u takvom smešnom sazivu.


Rabin zajednice je neprestano tvrdio da ako Medić uspe u onome što planira, jevrejska zajednica u Beogradu i Srbiji, kao što znamo, jednostavno će postati stvar prošlosti.

U Persiji smo imali Hamana, u Srbiji imamo Medića. Međutim, tek treba da se utvrdi da li postoji Estera za srpsku jevrejsku zajednicu i da li će spasenje ikada doći.


O AUTORU: David Šimon ben Avraham je predsednik centra ,,Olam’’ za očuvanje i unapređenje jevrejskih vrednosti. Diplomirao je arapski jezik, književnost i civilizaciju, i nastavlja studije u oblasti diplomatije, međunarodnih odnosa i novinarstva.Originalan članak na engleskom jeziku možete pročitati na sledećem linku.

76 views