• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Mi smo ipak verska zajednica, a vi ste njena ružna prošlost

Konferencije, gostovanja, svašta su nešto smislili u poslednjih mesec dana. Nije to Savez jevrejskih opština ni njegovi predstavnici, to je par interesom vođenih ljudi, zvaćemo ih Medićevim timom. Ali oni u dubini svoje zebnje i svesti znaju da se samo koprcaju, iščekujući i odlažući neizbežno.


Još u vreme kada se pojavio 2016. godine, Medić je naširoko šaputao da rabina Asiela treba zameniti, skloniti, što pre. 


Potom, kada je i izabran za predsednika, brzopotezno preko Nele Papić, svoje desne ruke, postavlja u svoje strukture Avrama Izraela. Funkcije su mu predsednik nadzornog odbora firme i član uprave sinagoge, izabran je i postavljen od strane svojih interesom vođenih istomišljenika, ne i šireg članstva.


A ta uprava sinagoge mesec dana kasnije planira da gradi hotel pored verskog objekta. Uprava sinagoge u kojoj nema nijednog vernika, čak su se svi članovi javno deklarisali kao sekularni. Ponosno to u javnosti ponavljaju. Gospodo i dame, tako se ne predstavlja verska zajednica.


Tada se pojavi ideja tih sekularnih: U potkrovlju sinagoge je preko 300 kvadrata neiskorišćenih, to je atelje nekada bio, sada imamo bolje ideje. Hajde da napravimo 10 apartmana u sinagogi i izdajemo ih Izraelskim turistima...u sinagogi...a vinske flaše, muzika u 3 ujutru, ponekad možda dame sumnjivog morala i đubre po hodniku sinagoge verovatno bi se tolerisali, vernici i rabin bi ionako bili suvišni tu za šest meseci do godinu.


Logičan otpor rabina na takvo stanje i izmeštanje stvari rezultira njihovim zatvaranjem sinagoge i zatvaranjem košer kuhinje. Potom, kao da to nije dovoljno, odlučiše i da uvoze košer meso. Sa objašnjenjem da u Srbiji nema košer mesa, niti za to ima uslova. U isto vreme, Nela Papić organizuje prezentaciju za hotelijere i nudi košer obroke. Slučajnost? Stiče se utisak "udri i zahvati koliko god možeš", i uvezi i organizuj i prodaj i masno zaradi. A članstvo verske zajednice ima zdravstveno osiguranje, neka ćute i glasaju za nas. A to zdravstveno osiguranje, što je najsmešnije, plaća se parama svih članova JOB.


I tako velika igra i šarada, nadali su se, proći će. Članstvo je naivno i kasno će videti da je ono što Medićev tim radi korišćenje kompletne zajednice i njene imovine kao svoje zarad prelivanja u sopstvene džepove, obilato.

Neće vam proći. Ne samo da vam neće proći, nego ćete i odgovarati za zloupotrebe, svako ponaosob. Pravićete se nevini i neupućeni. 


Mi smo ipak verska zajednica a vi ste njena ružna prošlost, ono što se sa stidom zbog sopstvene naivnosti, tiho samo spomene.

149 views1 comment