• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

I bi sabor omladine - šta smo shvatili?

Jevrejska omladina se okupila na ‘SABORU’ 07.11.2019. godine. Kako smo obavešteni, tokom večeri je u REX-u bilo prisutno između 15-25 omladinaca koji su razgovarali o zauzimanju stavova povodom trenutne situacije u našoj zajednici.


Obavešteni smo i da je postavljeno pitanje takozvanom predsedniku omladine, Filipu Belevskom, povodom glasanja za zabranu vršenja službe u Sinagogi Rabinu Isaku Asielu.


Na ovo pitanje Filip Belevski je potvrdno odgovorio, tj. da je bio na sednici smenjenog Veća JOB i da je glasao za izbacivanje Rabina iz Sinagoge, i da tek sada uviđa da je taj njegov postupak bio pogrešan.


U čije ime je je bio Filip Belevski na toj sednici? U naše ime nije i zabranjujemo mu da bilo šta radi u naše ime.

Dalja diskusija je, prema našim saznanjima, vodila u smeru osmišljavanja buduće komunikacije sa svim involviranim neistomišljenicima iz starije generacije.


Pozitivno je da omladina razmišlja i dela, ali određene činjenice su vrlo indikativne i upućuju da se radi o ponovljenom podmetanju iz kuhinje smenjene uprave:


1. Borba protiv opozvane uprave Danila Medića u Jevrejskoj opštini Beograd traje već skoro dve pune godine. Zar dve godine nije dovoljno vremena da omladina naše opštine osmisli razuman stav prema ovom pitanju? Ukoliko je to bilo dovoljno vremena Svetskom i Evropskom jevrejskom kongresu da stanu na stranu protivnu upravi Danila Medića, kako je moguće da omladina u Beogradu, koja svakodnevno prisustvuje izgredima te klike, nije u stanju da odabere između časti i bešćašća?


2. Filip Belevski je glasao za izbacivanje rabina Isaka Asiela iz Sinagoge Sukat Šalom uprkos tome što je bio potpuno svestan da time glasa protivno interesima celokupne zajednice iz koje potiče. On je stao protiv rabina Asiela, pružajući podršku ljudima za koje je revizor u svom izveštaju naveo da krše Zakon o otklanjaju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih zakonskih nasledika.


Pravo pitanje je: Zašto je to uradio?


3. Nema tu reči o pogrešnom potezu Filipa Belevskog, već se tu radi o sramnom činu koji mu nikada ne sme biti zaboravljen, a oprost jedino mogu da pruže Rabin i njegova porodica, jer je dao svoju saglanost za njihovo izbacivanje iz Sinagoge iz nekih svojih ličnih pobuda. Nemoguće je da nije bio svestan optužbi zajednice protiv opozvane uprave.


4. Nema govora o neutralnosti pri svrstavanju uz smenjenog predsednika Medića, za čiji opoziv je glasalo 334 člana JOB, a koje je potom izabralo i novo rukovodstvo. Stvari su još jasnije kada se uzme u obzir da je Svetski jevrejski kongres nudio posredovanje u rešavanju situacije i kompletan nadzor nad sprovođenjem izbora, što je novoizabrani predsednik JOB Aleksandar Jinker prihvatio, iako za to nije bilo potrebe, dok je smenjeni predsednik JOB Danilo Medić odbio. Radom, učescem i glasanjem za odluke smenjenog Veća i smenjenog predsednika Medića, bojimo se da omladinac koji se zove Filip Belevski nije podoban da se naziva predsednikom omladine niti da obavlja bilo kakvu drugu funkciju u našoj zajednici.


Ukoliko omladinci žele da budu shvaćeni ozbiljno, ne smeju više dozvoliti da sa njima upravljaju osobe poput Filipa Belevskog koje su gladne pozicija čisto da bi zadovoljile svoje matrijalne interese.

99 views