• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Deklaracija

Mi, članovi Jevrejske opštine Beograd (JOB) i šira Jevrejska zajednica Srbije izražavamo duboku zabrinutost sa kojom posmatramo kako Ministarstvo pravde protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama postupa u procesu registracije nedavno izabranog predsednika Jevrejske opštine Beograd, Aleksandra Saše Jinkera. Stoga čvrsto stojimo iza sledeće izjave:


- Danilo Medić i njegova uprava smenjeni su na Vanrednoj skupštini koja je održana u skladu sa statutom i podstatutarnim aktima JOB, tako da on više ne predstavlja JOB.

- Izborna skupština održana u martu glasala je većinom od preko 340 članova u korist Aleksandra Saše Jinkera što ga čini jedinim legitimnim predstavnikom JOB. na istoj skupštini Danilo Medić je dobio 5 glasova.

- Postupanje Ministarstva u postupku registracije je protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i uobičajene prakse i takvo postupanje ovo Ministarstvo čini saučesnikom u netransparentnoj praksi opozvane Medićeve uprave, kao i saučesnikom u netransparentnom trošenju novca poreskih obveznika Srbije koji je dodeljen Jevrejskoj zajednici Srbije na osnovu Zakona o restituciji.

- Postupanje Ministarstva u procesu registracije može se posmatrati samo kao pružanje „pojasa za spasavanje“ opozvanoj upravi i tumačiti kao davanje podrške svim aktima korupcije koje ona čini.

- Postupanje Ministarstva u procesu registracije može se posmatrati samo kao lišavanje Jevrejske opštine Beograd njenih zakonskih i ustavnih prava na autonomiju što ovom problemu daje nepotrebnu političku dimenziju.

- Insistiranje Ministarstva na nezakonitom pristupanju procesu (ne)registracije na arbitrarni način koji je u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama urušava naše poverenje u Ministarstvo pravde.

U svetlu gore navedenog, mi ovim jednoglasno izjavljujemo sledeće:

- Osuđujemo stalne napore Ministarstva da nam oduzme naše zakonom garantovano pravo na autonomiju.

- Osuđujemo stalnu podršku Ministarstva netransparentnoj i korumpiranoj, smenjenoj upravi.

- Odbijamo uplitanje Ministarstva u unutrašnje poslove naše zajednice i bilo kakve pokušaje arbitraže bilo koje strane izvan okvira relevantnih zakona i ustava.

- Aleksandar Saša Jinker, novi predsednik JOB, ima podršku apsolutne većine Jevreja u Srbiji.

- Proces registracije Aleksandra Saše Jinkera prerastao je u simbol borbe za naša prava na autonomiju i opstanak Jevrejske zajednice Srbije.

- Mi ćemo nastaviti da se borimo svim legalnim i legitimnim sredstvima kako na lokalnom tako i na međunarodnom planu do ponovnog uspostavljanja naše autonomije.

U skladu sa gore navedenim, mi ovim:

- Pozivamo Ministra pravde, gđu Nelu Kuburović da postupi u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama i upiše predsednika JOB Aleksandra Sašu Jinkera u Registar crkava i verskih zajednica, bez odlaganja i daljeg arbitriranja.


Do oslobođenja! Jevrejska zajednica Srbije

118 views1 comment