• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Beogradski Jevreji protestuju zbog navodnog uplitanja Vlade u borbu za vlast koja potresa zajednicu

Knan Liphšic (Cnaan Liphshiz), 07. 08. 2019.


Nekoliko desetina pripadnika male Jevrejske zajednice – Jevrejske opštine Beograd (JOB) u Srbiji, protestuje protiv navodnog mešanja države u njihov unutrašnji sukob oko vlasti, za koji neki kažu da je paralisao normalan život zajednice.


Demonstranti se ove nedelje svakoga dana okupljaju ispred Ministarstva pravde, jer tvrde da vlast podstiče sukob, koji se tiče imovine vredne više miliona dolara, između pristalica biznismena Danila Medića, izabranog za predsednika JOB u oktobru 2017. godine, i Saše Jinkera, koji je u martu ove godine izabran da ga na toj funkciji zameni, ali je u tome sprečen.


Demonstranti zahtevaju da Vlada prizna i registruje Jinkera kao predsednika JOB.


Martovski izbori su održani zbog optužbi da Medić nije zadovoljio uslove transparentnosti u vezi sa korišćenjem imovine zajednice.


Vlada je, međutim, odbila da prizna Jinkera kao predsednika, pozivajući se na sudski spor koji je u toku, u vezi Medićeve kontrole nad JOB. Jinker smatra, međutim, da je taj spor potpuno nevažan za priznanje rezultata martovskih izbora.


„Aktivnost jevrejske zajednice je potpuno paralisana zato što Vlada, nezakonito, održava ovaj sukob“, izjavio je Jinker za „Jevrejsku telegrafsku agenciju“.


Medić poriče ove tvrdnje, ukazujući na tradicionalno povlačenje jevrejskih porodica iz aktivnosti koje je počelo u petak, te brani svoje dosadašnje upravljanje opštinskim finansijama.


„Svako može da zatraži i dobije odgovore na pitanja o stanju finansija u JOB“, izjavio je. Jinker, naprotiv, tvrdi da Medić ne dozvoljava beogradskim Jevrejima pristup informacijama o finansijama JOB, koja raspolaže značajnim sredstvima.


Srbija je 2016. godine donela zakon koji mnogi smatraju jednim od najboljih zakonskih rešenja u Evropi o restituciji imovine žrtava Holokausta. Pored toga što obezbeđuje naknadu potomcima srpskih Jevreja koji su izgubili imovinu u Holokaustu, Zakon garantuje i pomoć u iznosu od više od milion dolara godišnje, sve do 2041. godine, za potrebe zajednice, od čega najveći deo dobija upravo Jevrejska opština Beograd, gde živi i većina od ukupno 2800 Jevreja u Srbiji.


(Preuzeto od JTA)


Originalni članak je objavljen na engleskom jeziku u agencijskim novinama Jewish Telegraphic Agency koji možete pročitati na sledećem linku.

259 views1 comment