• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Шабат немира: јеврејска заједница под претњом од бомбе

Мрачна сећања током светих дана


Шабат или субота, најсветији дан у јеврејском календару, се дешава једном недељно. Од заласка сунца у петак до суботе вече, јеврејски народ оставља за собом бриге овог света, пратећи један строг скуп закона из Торе који им помаже да посвете овај дан одмору и богослужењу. Овај дан је један од најснажнијих симбола јеврејског идентитета; ово је седми дан током којег се Јевреји одмарају, као што се и Бог одморио после 6 дана стварања.


Најгорим непријатељима јеврејског народа, који су се током историје посветили уништавању нашег народа, је постала традиција да врше нападе на Јевреје баш на овај дан, на најсветији дан нашег животног циклуса. Сви се сећамо недавног напада на Јевреје који су ишли на молитву током Шабата у Питсбургу, Пенсилванији, САД. Овај тренд напада на Јевреје током њихових најсветијих празника је такође био очевидан када је 9 арапских војски напало на Јевреје у Израелу на Јом Кипур 1973. године, уз подршку Кубе и Совјетског Савеза.


Шокантна паралела


Иако оно што се десило у Београду не може ни на који начин да се упореди по интензитету са горепоменутим трагедијама, ипак се може повући паралела у погледу суштине, због подстицања немира против Јевреја током празника.


Поред тога што је последњих неколико месеци под притиском, данас је Јеврејска општина Београд била сведок још једног шокантног следа догађаја. Око поднева данас, 16. марта, месна полиција је стигла испред зграде јеврејске општина у пратњи специјалне јединице за демонтирање експлозива. Објаснили су да су добили дојаву која је тврдила да је у згради бомба и захтевали су да им се одобри улазак у зграду да би утврдили да ли је безбедна. Обезбеђење општине је схватило да се ради о подмуклом плану. Неко време су одбијали да било коме дозволе улазак док нису обавестили чланове заједнице који су били на молтиви у синагоги да се хитно појаве испред зграде. Онда је дозвољено тројици полицајаца из специјалне јединице да уђу зграду у пратњи пса трагача да би проверили истинитост дојаве коју су добили. Пола сата касније су изашли, утврдивши да је зграда безбедна и да је дојава била лажна узбуна.


Полиција испред зграде Јеврејске општине Београд, 16. март 2019. године.

Ђаволи се крију иза сваког угла


Полиција није стигла сама. На сцену дешавања су истовремено стигли сарадници Данила Медића, укључујући његовог повереника и запосленог из приватног обезбеђења, Томислава Гачића, два њихова адвоката и тим од 5 безбедњака из Euro Security-а, фирме приватног обезбеђења.


Томислав Гачић (лево) са обезбеђењем ''Euro Security'', преко пута зграде Јеврејске општине Београд, 16. март 2019. године

Томислав Гачић је један од најближих Медићевих сарадника; он је водио опсаду зграде заједнице 28. фебруара и такође је видљив на сигурносном снимкуу коме су Медић и његова марионета Аврам Израел напали запосленог у заједници на исти дан.


Томислав Гачић координира опсаду зграде општине коју је наручио Медић. Фотографија снимљена 28. фебруара 2019. године.

Особље из Euro Security-а је стајало преко пута зграде, два адвоката су немо стајала поред зграде, док је Гачић очигледно вршио координацију њиховог присуства, пошто је у неким тренуцима виђен како стоји са обезбеђењем, а у другим са адвокатима.


Томислав Гачић са двојицом Медићевих адвоката испред зграде Јеврејске општине Београд 16. марта 2019. године.

Полиција није обавестила Медића и његову збачену управу о потенцијалној претњи, тако да се поставља питање шта је његово особље радило тамо? И како су знали о дојави коју је полиција примила? Једно питање од веће важности је: зашто су тамо стигли његови адвокати и тим обезбеђења? Шта су они уопште могли да учине у случају претње бомбом?


Данило Медић, 48, чија је баба са очеве стране била Јеврејка, постао је члан Јеврејске Општине Београд давне 2006. године. Од тада је био у потпуности одсутан и неангажован у свим видовима општинског живота. Поново се појавио ниоткуда 2015. године.


У октобру 2017. године је Данило Медић био један од двојице кандидата за положај председника општине. Он је добио на изборима на којима једва да је могао да изгуби јер је други кандидат био дисквалификован из трке.


Медић је збачен 2. децембра прошле године уз апсолутну већину од 233 гласова током ванредне седнице, чиме је окончано годину дана његовог председништва. Његова владавина је била најмрачнија до сада у историји ове мале јеврејске заједнице, током које су он и његов тим непрекидно кршили законе заједнице, служећи се њеним ресурсима за своје личне потребе и преусмеравајући новац од реституције у сопствене џепове. За сада, Медић и даље одбија да призна резултате овог гласања и наставља да води кампању клеветања и пропаганде противу чланова заједнице. Многи оптужују њега и његову реторику против чланова заједнице због штете коју наносе заједници и због тога што је антисемитске природе, с обзиром да он инсистира на томе да представља ово питање као “борбу Јевреја око новца”, и тиме што жигоше чланове који се противе његовој корупцији као “опозиционе политичке активисте” да би тиме изазвао пренераженост владе.


У вези са тврдњама да је ово борба око новца, Бране Поповић, члан Привремене управе која је изабрана да замени Медића и његову управу, је рекао:


“Ово ме уопште не чуди, у питању је иста стара антисемитска флоскула о Јеврејима и новцу. Ја сам човек који је свој живот дао служећи овој заједници и све што желим да видим јесте да се уклоне ове руке зла и корупције са наше заједнице. Ко год буде наговештавао да је другачије је лажљива будала.”


Очигледан одговор: претња бомбом, подмукла завера


Члан заједнице који је био присутан на лицу места је рекао: “Ово је подвала коју је смислио Медић; они су очекивали да ће се извршити евакуација зграде, и хтели су да створе стање нереда које би омогућило његовим сарадницима прилику да уђу у зграду, заузму је и откажу изборе који су били заказани за сутра.”


Привремена управа Јеврејске општине Београд је заказала изборну скупштину за сутрадан, док Медић одбија да призна легитимност законски изабране Привремене управе и наставља да сплеткари да се горенаведена скупштина откаже да би тиме себи приуштио времена да настави борбу за опстанак његове дружине. Хаос који је могао да уследи после претње бомбом је могао да пружи њему и његовим сарадницима одличну прилику да поново заузму зграду, пошто ју је Привремена управа мирно заузела 28. фебруара.


“Могао сам тачно да замислим шта су смерали. Мислили су да ће полиција извршити евакуацију зграде и да су одмах након тога његови сарадници могли да заузму зграду и да забране члановима да одрже скупштину која је заказана за сутра. Адвокати су били ту да дају изјаве после заузимања зграде, а приватно обезбеђење је требало да забрани приступ згради. Срећом, није им успело”.


Због професионализма полиције, као и због обезбеђења заједнице, свака завера такве врсте је осуђена на пропаст. Такође, због тога што су чланови заједнице стигли тако брзо из оближње синагоге, није било могуће било коме да уђе у зграду, осим полицајцима, којима је дозвољен улазак да би извршили своју дужност.


Пре него што им је био дозвољен улазак, полицајцима су представљени страхови да Медићеви сарадници могу да искористе ову прилику да уђу у зграду. На то је један од полицијских официра одговорио, рекавши: “Не брините се, тако нешто не може да се деси док смо ми ту. Ми смо професионалци и дошли смо да извршимо нашу дужност. Нема потребе да вређате наш професионализам”. Полицајци су били невероватни и извршили су своју дужност смирено и професионално.


Један други члан заједнице је наговестио да је “таква претња могла такође да послужи као начин да се сеје страх, зато да би се чланови заједнице уздржали од доласка на изборе сутра. Ово је изврстан пример психолошког ратовања”.


Докле је спремна да иде Медићева дружина?


Медић је већ једанпут слагао када се пријавио за чланство у заједници и није уопште споменуо да је крштен, ожењен и разведен у Српској православној цркви, нешто што би га - према законима заједнице - искључило из чланства, да не поменемо председништво. Ако се буде доказала његова умешаност у данашњој подвали, онда не само што овај човек није Јеврејин, већ је у ствари анти-Јеврејин. Ако је он заиста стајао иза данашње подмукле завере, онда се он успешно сврстао у редове бројних антисемита који су током историје користили Шабат као подесан дан за изазивање немира против јеврејске заједнице. Медић и његова дружина изнова доказују да су спремни да поднесу невероватне трудове да би били у могућности да наставе са злоупотребом ресурса заједнице и са крађом новца жртава Холокауста. Ако је Медић заиста био иза овог ужасног потеза, онда ово више није борба за контролом над заједницом, већ је ово потпуни рат против Јевреја и јеврејског идентитета.


Руке даље од наше заједнице и шабат шалом


Док је полиција вршила обезбеђивање зграде, чланови који су били унутра су написали на комаду папира “Руке даље од ЈОБ-а”, а на другом “Шабат шалом” на хебрејском и латиницом.


Порука на прозору зграде јеврејске заједнице. 16. март 2019. године

Ј. Н., члан заједнице је дао свој коментар о ситуацији, “Хтели су барем да ударе на наш морал, али смо са сваким ударцем постајали јачи и посвећенији искорењивању зла које је било међу нама”.


Шабат Шалом на хебрејском и латиничном писму могао је да се види на натпису на прозору зграде Јеврејске општине Београд. 16. март 2019. године

Затишје пред олују, или обрнуто


Професионализам полиције и присуство чланова заједнице је учинило да се ситуација рашчистила без икаквог насиља и сукоба. Пошто су обезбедили зграду, полицајци су прешли преко улице да би истражили сумњиво присуство Медићевих сарадника и да изврше проверу идентитета.


Полиција истражује присуство Медићевог приватног обезбеђења преко пута зграде Јеврејске општине Београд. 16. март, 2019. године

Медићеви сарадници су збрисали из околине зграде и сасвим су повукли. Онда је уследило затишје, али је заједница и даље будна из страха да се слични покушаји могу десити ноћас или сутра да би се спречило одржавање избора. Локални медији су убрзо стигли на сцену, и о дешавањима су извештавали Прва ТВ и РТС. Блиц је такође написао извештај о томе.


Избори, нада и жилавост


Ако су они заиста из данашњих дешавања, они још једном упућују на то да су Медићеви сарадници спремни да употребе напрљавије могуће трикове у својој борби. Стога је заједница још више уједињена и посвећенија успеху сутрашњих избора.


Заједница се сада нада да Министарство правде овог пута неће занемарити да региструје резултате сутрашњих избора, као што су то до сада необјашњиво чинили одмах након седнице 2. децембра. Многи верују да је Медићево хвалисање да има подршку владе истинито у светлу владиног неуспеха да поступи у складу са законима и с уставом. Међутим, код многих је силна нада да ће се влада опаметити, јер људи било какав неуспех у регистровању резултата сутрашњих избора као скандал који влада не може себи да приушти по други пут.


“Посвећенији смо него икада, жилави смо и нећемо устукнути док се не испоштују воља већине чланова наше заједнице и наша права на аутономију. Учинићемо све што можемо, ово је борба коју ми нећемо изгубити”, рекао је Д. П., члан заједнице.


Још један члан заједнице, В. Ј., је пожурио да пронађе цитат од Зеева Жаботинског на интернету, и прочитао ми га је наглас. Следи цитат:


“Увек је усмерено против нас, и ми морамо да одговоримо. Морамо да зауставимо ово злостављање нас самих, по сваку цену. И то је веома једноставно. Пљују нам у лице без страха, ‘без страха’, без икаквог разлога - не због тога што су они који нас пљују некако благословени храброшћу и што траже кавгу са нама, већ зато што им је то једно јефтино задовољство: пљуваће на нас и наставиће даље, и ништа се неће десити.”


“Морамо одговорити и наставити са борбом”, изјавио је В. Ј.


Како нам се ближи Пурим, морамо још једном да се запитамо: да ли ће јеврејска заједница наћи спасења од свог Хамана (тј. Медића) као што су то учинили и персијски Јевреји?


Оригинал можете прочитати ОВДЕ.


О АУТОРУ: Давид Шимон бен Аврахам је председник центра ,,Олам'' за очуванје и унапређење јеврејских вредности. Дипломирао је арапски језик, књижевност и цивилизацију, и наставља студије у области дипломатије, међународних односа и новинарства.

14 views