• Glas članova Jevrejske opštine Beograd

Četvrta nedelja protesta

Jevrejska zajednica Srbije je 12. avgusta 2019. godine ušla u četvrtu nedelju protesta ispred Ministarstva pravde. Nastavili smo da se borimo za svoja prava. Sve veći broj zainteresovanih slučajnih prolaznika zastane da nas pitaju o čemu se radi i zašto protestujemo. Do sada nismo čuli ni jedan uvredljiv komentar, već samo reči podrške naših sugrađana.

Imali ste priliku da u toku prethodne nedelje pročitate vest u Kuriru o spomen ploči Alojziju Stepincu koja je otkrivena u Jerusalimu. Komentarišući vest, smenjeni predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je izjavio sledeće: ''...U Jerusalimu sve crkve i džamije imaju svoju apsolutnu autonomiju i ne može niko da im se meša u to što oni rade...'' Interesantno. Dakle, u Jerusalimu verske zajednice imaju svoju autonomiju, a mi u Srbiji? Za nas to ne važi? Ovim putem pitamo i Ministarstvo pravde: da li ćemo i mi u Srbiji dočekati našu Ustavom zagarantovanu autonomiju, ili je to samo privilegija koja se uživa u drugim državama?


Mi ćemo i dalje nastaviti sa protestima ispred Ministarstva. Zaista ne tražimo mnogo, samo ono što nam je zagarantovano Ustavom Republike Srbije!

224 views